Merhaba serdarname,
Öncelikle sorununa çözüm bulmana çok sevindiğimi bilmeni isterim. Kendi adıma konuşacak olursam ben şu anda bir tasarım ajansı ve bir start-up ile uğraşıyorum ve yaz sezonu inanılmaz yoğun geçiyor. Dolayısıyla çeviri paketi için bile gerekli özeni gösteremiyorum. @mekici’nin de durumu nedir bilmiyorum, iş için bazı zamanlar yurtdışı seyahati gerçekleştirdiğini biliyorum sadece.
Ancak şunu unutmamakta fayda var; FlarumTR tamamen kar amacı gütmeden gerçekleştirilen ve gönüllülük esaslı bir projedir. Dolayısıyla tıpkı resmi Flarum geliştiricileri veya topluluğu gibi FlarumTR ekibi de tam zamanlı olarak buraya ilgi & alaka gösteremiyor.
Bunu şu açıdan ele değerlendirmeni isterim. Flarum’un 2.0 sürümünün normalde bu yıl içerisinde kararlı olarak yayınlanmasını bekliyorduk. Ancak geliştiricilerin tam zamanlı projesi olmadığı için gecikmeler meydana gelebiliyor. Kaldı ki Flarum’un kararlı sürüme geçmesi bile çok uzun bir süreyi bulmuştu. Bu tamamen gönüllülük esası ve projelere ayrılan süreyle alakalı.
Ben şu anda kendi ajansım ve girişimimi bırakıp buraya geniş bir zaman ayıramıyorum. Bunun temel nedeni mali olarak devlete sorumlu olmam (vergiler vs.) ve yaptığım yatırımın karşılığını almak. Ek olarak taktir edersin ki geçimimi sağlamak. Dolayısıyla diğer insanların da bu tür kaygılarla toplulukta çok aktif olmadığını düşünüyorum.
Bir dönem FlarumTR akışı çok hareketliyken şu anda çok az hareketlilik var. Bunun nedeni bir yandan Flarum’daki hareketsizlik olarak görülebilirken bir yandan da Türkiye’deki alım gücünün düşmesi ve dövizin artması. İnsanlar bu tür nedenlerle yeni bir projeye başlamıyorlar. Çünkü topluluk tabanlı projeler genellikle hobi amaçlı yapılır ve kar amacı güdülmez. İlerde topluluk büyürse kar elde etmeye başlayabilirsin. Şu anda kur nedeniyle bir projeye başlamanın maliyeti eskiye kıyasla çok arttı.
Kaldı ki FlarumTR de bir topluluk. Bu demek oluyor ki yönetim ekibi buraya tam zamanlı olarak vakit ayırmak zorunda değil, topluluk üyeleri de birbirlerine yardımcı olabilir. Flarum resmi topluluğunda bunu sıklıkla görebiliyoruz. Ancak bizde topluluk da geçtiğimiz döneme göre oldukça pasif durumda.
Özetle; sorununa yardımcı olamadığımız için üzgünüz. Ancak kendi adıma konuşacak olursam FlarumTR benim 1. önceliğim değil ancak önceliklerim arasında olduğu için buradayım. Bu konuda yardımcı olamamış olabiliriz ancak bu diğer konularda yardımcı olmayacağımız anlamına gelmiyor. Sadece şu anda kendi adıma müsait değilim. Aksi taktirde yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Projende başarılar dilerim,
FlarumTR’ye küskün kalmaman dileği ile…