• Flarum
  • Paylaşımlı Hostingde Flarum Kurulumu Nasıl Yapılır?

Merhaba arkadaşlar. Flarum forum scripti paylaşımlı hosting kurulumu konusunda bilgi aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle Flarum yazılımı kurulum sırasında Composer kullandığı için, dosyaları sunucuya upload etmekle çalışmaz. Paylaşımlı sunucularda SSH erişimi olmadığı için bizde önce lokalde composer yardımıyla kurulumunu gerçekleştirip, sunucuya öyle yükleyeceğiz.

İhtiyacımız olan programlar

1. Xampp (İndir)
  2. Composer (İndir)

Bu iki programı bilgisayarınıza indirip kurulumlarını yapın.

Localde Flarum Kurulumu

Bu anlatımda ben Xampp 7.2.15 / PHP 7.2.15 kurdum.

1. Kurulumlar bitince iki programda kapalı olsun. Şimdi Xampp’ın php.ini dosyasında düzenleme yapmamız gerekiyor. Bunun için şu yolu takip edin: C:\xampp\php\php.ini php.ini dosyasını metin editöründe açın ve max_execution_time değerini 360 olarak değiştirin. (varsayılan olarak 30 geliyor.) Bunu yapmazsanız kurulum sırasında hata alırsınız.

2. Şu yolu takip edin: C:\xampp\htdocs, htdocs klasörünün içinde yeni bir klasör oluşturun ve herhangi bir isim verin. Bu anlatımda ben, “deneme” adını kullanacağım. Klasörü oluşturduk. Şimdi klasörün adres satırının olduğu yere bir defa tıklayıp, yerine cmd yazın. (Halen Xampp servisleri kapalı, kapalı kalmaya devam etsin. ) Terminal açılacak (siyah bir ekran) Terminalde flarumu kurması için composere talimat vereceğiz. Aşağıdaki komutu girin:

composer create-project flarum/flarum .

Bu işlem yaklaşık 3-4 dakika kadar zaman alıyor. Bitene kadar bekleyin.

1. Şimdi oluşturduğumuz deneme adlı klasörünün içine giriyoruz. Burada yer alan “Public” klasörünün içindekileri kesip “Deneme” klasörünün içine yapıştırıp, public adlı klasörü siliyoruz. Yapışanlar arasında index.php dosyası olacak. Bu dosyayı açıp içindekileri aşağıdakilerle değiştiriyoruz. Direk kopyala yapıştır yapabilirsiniz.

<?php

/*
     * This file is part of Flarum.
     *
     * (c) Toby Zerner <toby.zerner@gmail.com>
     *
     * For the full copyright and license information, please view the LICENSE
     * file that was distributed with this source code.
     */

require 'vendor/autoload.php';

$server = new Flarum\Http\Server(
        Flarum\Foundation\Site::fromPaths([
            'base' => __DIR__,
            'public' => __DIR__,
            'storage' => __DIR__.'/storage',
        ])
    );

$server->listen();

Flarum Beta-8.1 sürümünde herkese açık olan dosyayı Public olarak ayırma gereksiniminde bulunmuşlar. (Güvenlik amaçlı olduğunu söylüyorlar.) Paylaşımlı sunucularda site yapılandırma (.conf dosyalarına) dosyasına erişim iznimiz olmadığından site yayın dosyasını ana dizine taşımış olduk. Şimdi artık Xampp programını açıp Apache ve MySQL’i başlatabiliriz. (Ayrıca Bknz: https://flarum.org/docs/install.html#customizing-paths)

1. Tarayıcınızda “localhost/deneme” yazdığınızda flarum kurulum sayfasını görmelisiniz. Görmediyseniz bir yerde hata yapmış olmalısınız. Buraya kadar kurulum adımlarını gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

2. Görüldüğü gibi bizden veri tabanı bilgilerini istiyor. Şimdi bu bilgileri oluşturalım. Xampp programında MySQL admini çalıştıralım. Açılan phpmyadmin sayfasının sol menüsünde en üstte bulunan “Yeni” sekmesine tıklayın.
    Bir veri tabanı oluşturun.

1. Veri tabanını oluşturduk. Şimdi sırada veri tabanı kullanıcısı oluşturmaya geldi. Veri tabanı kullanıcısına bir isim verin. Ana makine adı kısmına localhost yazın. Şifreyi ister kendiniz girin isterseniz üret deyin. Üret daha sağlıklı olacaktır. Bu şifreyi bir yere kaydedin. Hem kurulum sırasında hemde Hostinge atarken bu şifreye ihtiyacımız olacak. Geri kalan kısımları resimdeki gibi yapın ve kaydedin.

1. “localhost/deneme” geri gelelim ve istenilen bilgileri dolduralım. Kurulum 1-2 dakika kadar sürüyor. Ardından işlem tamamdır.

Hostingde Kurulum

Yukarıda Flarum Scriptinin localhostta kurulumunu yaptık. Şimdi burada elde ettiğimiz veriyi paylaşımlı sunucumuza gönderip çalıştıracağız. Bunun için ilk önce oluşturduğumuz veri tabanını dışa aktarın. Sunucuda yeni bir veri tabanı ve kullanıcısı oluşturun. Ardından C:\xampp\htdocs\deneme klasörünün içindeki deneme.zip şeklinde sıkıştırın ve Hostingde belirlediğiniz site klasörünün içine yükleyip ayrıştırın. Ardından config.php adlı dosyayı açıp, 'url' => 'http://localhost/deneme', kısmını ‘url' => 'http://domain.com', şeklinde değiştirip kaydedin. Yine config.php’de veri tabanı adı ve kullanıcı adını yeni oluşturduğunuz bilgilerle değiştirin.

İşlemler tamamdır. Artık tarayıcınızın adres satırına alan adınızı girdiğinizde site çalışması lazım.

*Sunucu özelliklerine bağlı olarak 500, 501, 502 gibi hatalar alabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız sunucunuz hata günlüğü dosyasına bakınız. Orada hatanın neden kaynaklandığını görebilirsiniz.
** Bu kurulum Web Sunucusu Apache olan bir hostingde denenmiştir.
*** Apache sunucunuzda çalışması için mod_rewrite aktif olmalıdır.
**** En az php 7.1 olmalıdır.
***** MySQL 5.6+ veya MariaDB 10.0.5+ ve üzeri bir sürüm olmalıdır.
****** Site dosyalarının bulunduğu klasörün izinleri 775 olmalıdır.

BEN BU İŞLERDEN ANLAMAM DİYORSAN DİREK KURULUM İÇİN AŞAĞIDAKİ KONUYA BAKINIZ…
https://flarumtr.com/d/72-flarum-hosting-kurulumu-dosyalari-yukle-calistir-tum-eklentilerle-beraber

mekici bu tartışmayı sabitledi.
    mekici, başlığı Paylaşımlı Hostingde Flarum Kurulumu Nasıl Yapılır? olarak değiştirdi.

Hocam,

Nereden Türkçe yapabiliriz?

Xampp 32 bit yokya malasef bana hazır dosyaları yollayabilirmisiniz rica etsem :/

Shelby localde flarum klasöründe aynı flarum kurulumu gibi aşağıdaki komutu çalıştırın.

composer require cagatayldzz/lang-turkish

Sonra lokalde vendor klasörünün içinde cagatayyldzz adlı klasörü hostta vendor klasörünün içine atın.

Aynı işlemi flarumun eklenti Pazar’ı için de yapın ki daha sonra eklentiye ihtiyacınız olduğunda direk kurabilesiniz.

composer require flagrow/bazaar

Bunuda vendor klasörünün içinde flagrow klasörünün içimden alıp hostta aynı yere koyacaksın.

aytechx Dosyaları paylaşırım sorun değil ama veri tabanını kendi hostunda çalıştıramazsın. Yukarıda bahsettiğim önekten dolayı. Yada çalıştırmanın bir yolu vardır ben veri tabanı işinden çok anlamam. Çalıştırırım dersen yollayayım.

wampp server de kullanabilirsin. Ben denemedim ama aynı işleri yapıyorlar. 32 biti vardır belki bir bak bakalım.

mekici Hepsini yaptım. Teşekkürler.

Ayrıyeten kurduğunuz hosting firmasını verebilme şansınız var mı?

mekici config.php adresinden kendisine göre ayarlayabilir arkadaş veritabanı bilgilerini gerekirse yardımcı olabilirim.

Shelby kurulum işlemlerini tamamlamış olmana sevindim. Bir sorun çıktı mı? Hostinge yüklendin mi ?

Ancak halledebildim. Fakat bazaar'ı kurduktan sonra hata veriyor.

Shelby Evet bu hatayı bende aldım. Sorun curl'dan kaynaklanıyormuş. Bunun için php-curl eklentisi yüklü olması lazım. Localde curl aktif etmek için php.ini dosyasını düzenleme yapman gerekiyor. Buda demek oluyor ki paylaşımlı sunucuda bu fonksiyon etkin değilse flarumu kullanamazsın.

Localhost php Curl aktif etme:

C:\xampp\php\php.ini yolunu takip et. php.ini dosyasını aç. CTRL+F arama satırına yaz: php_curl
                extesion=php_curl.dll başındaki ; kaldır. Sonra da Apache yeniden başlat.

mekici Sitede şu hatayı alıyorum.
                  Error booting Flarum: SQLSTATE[42000] [1044] Access denied for user 'bilgili3_flr2'@'localhost' to database 'bilgili3_flr2' (SQL: select value, key from settings)

Shelby Veri tabanı ile kullanıcısı adını aynı belirlemeyin. Birbirinden farklı olsun.

Merhaba,
                      Hocam gayet düzgün hostingde çalışıyor fakat baazarda kurulum yapamıyorum hiç bir eklentiyi kurmuyor. mekici

Shelby Evet hocam aynı sorunu bende yaşıyorum. Sonradan da bakma şansım olmadı. Localde bazaar kurunca şöyle bir hata alıyorum:

Fatal error: Uncaught GuzzleHttp\Exception\RequestException: cURL error 77: error setting certificate verify locations: CAfile: C:\xampp\apache\bin\curl-ca-bundle.crt CApath: none (see http://curl.haxx.se/libcurl/c/libcurl-errors.html) in C:\xampp\htdocs\forum\vendor\guzzlehttp\guzzle\src\Handler\CurlFactory.php:186 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\forum\vendor\guzzlehttp\guzzle\src\Handler\CurlFactory.php(149): GuzzleHttp\Handler\CurlFactory::createRejection(Object(GuzzleHttp\Handler\EasyHandle), Array) #1 C:\xampp\htdocs\forum\vendor\guzzlehttp\guzzle\src\Handler\CurlFactory.php(102): GuzzleHttp\Handler\CurlFactory::finishError(Object(GuzzleHttp\Handler\CurlHandler), Object(GuzzleHttp\Handler\EasyHandle), Object(GuzzleHttp\Handler\CurlFactory)) #2 C:\xampp\htdocs\forum\vendor\guzzlehttp\guzzle\src\Handler\CurlHandler.php(43): GuzzleHttp\Handler\CurlFactory::finish(Object(GuzzleHttp\Handler\CurlHandler), Object(GuzzleHttp\Handler\EasyHandle), Object(GuzzleHttp\Handler\CurlFactory)) #3 C:\xampp\htdocs\forum\vendor\guzz in C:\xampp\htdocs\forum\vendor\guzzlehttp\guzzle\src\Handler\CurlFactory.php on line 186

Curl ile alakalı bir problem fırsat bulabilirsem çözmeye çalışacağım. Bu akşam bu işi halledeceğim inşallah. Takipte kalın.

Ben tekrar kurulum yapıp bazaarı indirip localde aktif etmeden hostinge attım hostta çalıştı. Ama pluginleri kurmuyor bu seferde. Örneğin MediaEmbed biraz bekletip hata veriyor. Bunları başka şekilde kurmanın yolu yok mu?

4 gün sonra

Paylaşımlı hostingde gerçekten performanslı olarak sorunsuz çalışıyor mu?

@mekici Hocam, bazaar maalesef çalışmıyor. Sebebide elle kurulum yerine bazaar compressor işini otomatik yapıyor oluşu. Hostingler bu yüzden kurulum yapmıyor. Son verdiğinizde örneğin 3 adet eklenti açık sıkıntı değil ama diğerleri kurulmamakta. Bütün hepsini aktif edip öyle yollamak lazım galiba dosyaları.

Shelby Aynen katılıyorum. Bu akşam tüm eklentiler kurulu şekilde yani dosyaları paylaşacağım. Beta 8.1 ile uyumlu gerekli gereksiz tüm eklentiler olacak. İsteyen istediğini aktif eder o şekilde kullanır.

Bazaar için ben çözüm bulamadım. Forumda bulan varsa, paylaşırsa sevinirim..

Hadımköy Kombi Servisi Minecraft Türk Sunucular