• Blog Genel
  • Windows 10'da Linux geliştirme ortamı kurulumu

WSL nedir ne işe yarar?

Linux terminalini Windows üzerinde kullanmanızı sağlayan, Microsoft tarafından geliştirilen bir uygulamadır. Windows işletim sisteminde Linux tabanlı işletim sistemlerini çalıştırmak için WSL kullanılır.

Ne işe yarıyor: PHP, Maria DB, NodeJS, Rails vb. uygulamaları Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınız üzerinden Linux işletim sisteminde geliştirmenize yarar.

Şimdi Windows 10 altına Ubuntu kurulumu nasıl yapılır ona bakacağız.

İlk olarak Windows 10 Pro işletim sistemine sahip olmanız gerekiyor. Klavyeden Windows + R tuşlayın ve şunu yazın: winver Aşağıdakine benzer bir sayfa göreceksiniz.

win+r.png

Alttaki resimde olduğu gibi İS derleme numarası olarak 19041 olarak görülmekte. WSL2 kurulumu yapabilmeniz için en az 18917 üzeri bir sürüme sahip olmanız gerekir. 18917 ve alt sürümlerde iseniz WSL1 kullanabilirsiniz. Ancak WSL2 daha hızlı olduğundan Windows sistemini güncelleyerek devam etmenizi öneririm.

winver.png

Tüm güncellemeleri yaptıysanız devam edebilirsiniz. İlk olarak Denetim Masası + Programlar + Windows Özelliklerini Aç veya Kapa uygulamasını açın.

denetim masası.png

Şimdi Linux için Windows Alt Sistemi ve Sanal Makine Platformu seçeneklerine tik koyalım ve tamam diyelim. bunda sonra bilgisayarınız linux sistemi için gerekli dosya dizinlerini ayarlayacak ve restart yapacak.

Şuan WSL 1 Kurulumunu tamamladık. Bundan sonraki adımlarda WSL2′ye güncelleme yapacağız.

İlk olarak bu linkten gerekli programı indirip çalıştırın.

Screenshot_1.png

Next ile ilerliyoruz ve kurulumu tamamlanıyor.

Şimdi Windows Store üzerinden ubuntu işletim sistemini bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Screenshot_2.png

İndirme tamamlandıktan sonra uygulamayı açın. İlk açılış sırasında kurulum yapacak ve sizden bir kullanıcı belirlemenizi isteyecek. Türkçe karakter içermeyen bir kullanıcı adı ve şire belirleyin.

ubuntu.png

Şimdi kullandığımız WSL sürümünü görmek için Windows Shell uygulamasını yönetici olarak başlatın ve aşağıdaki komutu girin.

wsl.exe -l -v

Screenshot_3.png

Eğer hala WSL1 görüyorsanız aşağıdaki komutu Windows Shell uygulaması üzerinden çalıştırın.

wsl --set-default-version 2

Artık WSL2 Windows sisteminizde emrinize amade olacaktır.

    durpoy Sanal makine olarak kullınabiliyor. En azından istediğin uygulamayı kurabiliyorsun. Localbost:port ile tarayıcıya gittiğinde artık Ubuntudaki uygulamaları görebilirsin

    10 ay sonra

    mekici hocam senin blog adresi nedir? Güzel yönlendirmeler vardı kurulumlarla alakalı?

      Hadımköy Kombi Servisi Minecraft Türk Sunucular