Youtube’den İzle
Dailymotion’dan izle
Merhaba Arkadaşlar. Bugün sizlere DigaitalOcean sunucularından LEMP (Linux + Nginx + Mysql + PHP)Stack Kurulu bir sunucu alıp, bu sunucuya Flarum yükleyeceğim.
İlk önce Digitalocean’dan bir sunucu alacağım. Digitalocean’dan nasıl sunucu alacağınıza dair bir fikriniz yoksa aşağıdaki linkte resimli anlatım mevcut.
https://flarumtr.com/d/239-digitalocean-sunucu-alma-droplet-olusturma
https://flarumtr.com/d/240-digitalocean-domain-yonetimi
Digitalcoean’dan aldığım sunucuya erişim bilgileri kaydolurken verdiğiniz e-posta adresine iletilir. Windows için Putty adlı program ile sunucuya bağlanacağım. Bilgisayarınızda bu program yoksa buradan indirebilirsiniz.
Putty adlı programı açıyorum ve e-posta adresime iletilen sunucu IP ve şifresini kullanarak sunucuda oturum açıyorum. İlk oturum açma sırasında sizden şifrenizi değiştirmenizi isteyecektir. Enter UNIX password dediği e-postanıza iletilen şifredir.
Şimdi sunucuda oturum açtığımıza göre kuruluma geçebiliriz.
İlk olarak yeni bir kullanıcı oluşturacağım. Ben yusuf adında bir kullanıcı oluşturacağım. Siz istediğiniz isimde bir kullanıcı oluşturabilirsiniz.
adduser yusuf
Yusuf adlı kullanıcıya sudo yetkilerini vermek isterseniz aşağıdaki komutu çalıştırın.
usermod -aG sudo yusuf
ufw listesine bir göz atalım.
ufw app list
Yukarıdaki komutu girdiğimizde aşağıdaki satırı görmeliyiz. (Open SSH)
Available applications:
OpenSSH
Güvenlik duvarının SSH bağlantılarına izin verdiğinden emin olmak ve bir daha ki sefere tekrar giriş yapabilmek için aşağıdaki komutu çalıştırın.
ufw allow OpenSSH
Daha sonra güvenlik duvarını aşağıdakileri yazarak etkinleştirin.
ufw enable
“ y” Yazın ve ENTER deyip geçin. Ardından aşağıdaki komutu girin.
ufw status
Çıktısı:
Status: active
To Action From
-- ------ ----
OpenSSH ALLOW Anywhere
OpenSSH (v6) ALLOW Anywhere (v6)
Artık yusuf adında bir kullanıcımız oldu.
Şimdi Flarum kurulumuna geçebiliriz. Flarum kurulum sırasında Composer kullandığı için ilk önce Composer adlı uygulamayı sunucuya yükleyeceğiz. Ancak öncesinde sunucuyu güncelleyelim. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırın.
sudo apt update
Composer’i kurulumuna geçelim. İlk önce curl yükleyeceğim. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırın.
sudo apt install curl git
Artık Composeri kurabiliriz. Ben /usr/local/bin
dizinine yükleyeceğim.
curl -sS https://getcomposer.org/installer | sudo php -- --install-dir=/usr/local/bin --filename=composer
Composerin sorunsuz kurulup kurulmadığını görmek için aşağıdaki komutu girin.
composer
Çıktısı büyük harflerle COMPOSER yazısı olacak.
Şimdi LEMP Stack ile gelen PHP versiyonuna php -v
komutunu çalıştırarak bakalım. Bende php 7.2.17 gözüküyor. Yani sunucuda PHP 7.2 kurulu. Artık gerekli PHP eklentilerini kurabiliriz.
Aşağıdaki komutları sırasıyla girin.
sudo apt install php7.2-fpm
sudo apt install php7.2-common
sudo apt install php7.2-mbstring
sudo apt install php7.2-xmlrpc
(gelen y/n sorusuna y deyip enter tuşuna basın)
sudo apt install php7.2-soap
sudo apt install php7.2-mysql
sudo apt install php7.2-gd
sudo apt install php7.2-xml
sudo apt install php7.2-cli
sudo apt install php7.2-zip
(gelen y/n sorusuna y deyip enter tuşuna basın)
sudo apt install php7.2-tokenizer
sudo apt install php7.2-unzip
sudo apt install php7.2-intl
sudo apt install php7.2-curl
Şimdi sunucuyu tekrar güncelleyelim.
sudo apt update
Şimdi birkaç ince PHP ayarı yapmamız lazım. PHP yürütme zamanını arttırmazsak kurulum sırasında hata alırız. Hata almamak için aşağıdaki komutu girerek php.ini dosyasında bir kaç değişiklik yapacağız.
sudo nano /etc/php/7.2/fpm/php.ini
Aşağıdaki satırları bulup karşılarındaki değerleri aşağıdaki gibi değiştirin. Bu değişiklikleri yaparken sayısal tuş takımını kullanmayın çünkü çalışmaz. Harflerin üzerinde bulunan tuş takımlarını kullanacaksınız.
file_uploads =open
allow_url_fopen = open
memory_limit = 256M
upload_max_filesize = 100M
cgi.fix_pathinfo = 0
max_execution_time = 360
Şimdi sitemizin hayat süreceği klasörü oluşturalım. Ben Flarum adından bir klasör oluşturdum. İstediğiniz adı verebilirsiniz.
sudo mkdir /var/www/flarum
Şimdi oluşturduğum flarum adlı klasörün içine girmek için aşağıdaki komutu çalıştırıyorum.
cd /var/www/flarum
Artık bu klasörde flarumu kurabilirim. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırıyorum.
sudo composer create-project flarum/flarum . --stability=beta
Kurulum 1-2 dakika kadar sürüyor.
Şimdi sırasayla şağıdaki komutları çalıştırıyorum.
sudo chown -R www-data:www-data /var/www/flarum/
sudo chmod -R 775 /var/www/flarum/
Flarum kuruldu. Gerekli dosya izinleri ayarlandı. Artık sitemiz için bir veri tabanı oluşturacağım. Digitalocean LEMP kurulumu sırasında varsayılan olarak MySQL için bir şifre atıyor. İlk önce o şifreyi alacağız. Çünkü yeni veri tabanı oluştururken MySQL’e ilk girişte o şifreyi bizden isteyecek. Şifre /root/.digitalocean_password
dizininde bulunuyor. Aşağıdaki komutu çalıştırarak şifreyi alıp kopyalıyorum.
sudo nano /root/.digitalocean_password
Açılan ekrandan çıkmak için CTRL+Z yapıp geri çıkıyorum.
Artık veri tabanı oluşturabilirim. İlk önce aşağıdaki komutu çalıştırıyorum.
sudo mysql -u root -p
Benden Password istedi. Kopyaladığımız MySQL şifresini mausenin sol tuşuna basıp yapıştırıyorum.
Ardından aşağıdaki komutları sırasıyla kopyalayıp yapıştırıyorum. Burada veri tabanına verdiğin isim: flarum, Kullanıcı adına verdiğim isim: flarumuser, atadığım şifre: 123456789. Siz bu değerleri istediğiniz değerlerle değiştirebilirsiniz. Daha güçlü bir şifre kullanmanızı tavsiye ederim.
CREATE DATABASE flarum;
CREATE USER 'flarumuser'@'localhost' IDENTIFIED BY '123456789';
GRANT ALL ON flarum.* TO 'flarumuser'@'localhost' IDENTIFIED BY '123456789' WITH GRANT OPTION;
FLUSH PRIVILEGES;
EXIT;
Artık site yayınlama dosyasını oluşturabiliriz. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırın.
sudo nano /etc/nginx/sites-available/flarum.conf
Burada ve boş bir siyah ekran sizi karşılayacak. İçini aşağıdakilerle doldurun. Ancak site domainini kendi domaininizle değiştirmeyi unutmayın’
server {
listen 80;
listen [::]:80;
root /var/www/flarum/public;
index index.php index.html index.htm;
server_name domain.com www.domain.com;
location ~ \.php$ {
include snippets/fastcgi-php.conf;
fastcgi_pass unix:/run/php/php7.2-fpm.sock;
}
include /var/www/flarum/.nginx.conf;
}
Ardınan CTRL+X ve sonra Y+ENTER deyip çıkın.
Şimdi sitemizi artık yayına alabiliriz. Bunun için sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştırın.
sudo rm /etc/nginx/sites-enabled/default
sudo ln -s /etc/nginx/sites-available/flarum.conf /etc/nginx/sites-enabled/
Yaptığımız değişikliklerin aktif olabilmesi için NGINX yeniden başlatmalıyız. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırın.
sudo systemctl restart nginx
Diğer Kaynaklar:
Sadece Ubuntu yüklü sunucunuza NGINX+MariaDB+PHP+ Flarum kurulumu için aşağıdaki konuya;
https://flarumtr.com/d/252-sifirdan-ubuntu-flarum-kurulumu-hatasiz-kurulum
Paylaşımlı hostinglerde Flarum Kurulumu için aşağıdaki konuya;
https://flarumtr.com/d/72-flarum-hosting-kurulumu-dosyalari-yukle-calistir-tum-eklentilerle-beraber
LocalHost Kurulumu için aşağıdaki Konuya;
https://flarumtr.com/d/36-paylasimli-hostingde-flarum-kurulumu-nasil-yapilir