Merhaba arkadaşlar. Flarum forum scripti paylaşımlı hosting kurulumu konusunda bilgi aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle Flarum yazılımı kurulum sırasında Composer kullandığı için, dosyaları sunucuya upload etmekle çalışmaz. Paylaşımlı sunucularda SSH erişimi olmadığı için bizde önce lokalde composer yardımıyla kurulumunu gerçekleştirip, sunucuya öyle yükleyeceğiz.
İhtiyacımız olan programlar
- Xampp (İndir)
- Composer (İndir)
Bu iki programı bilgisayarınıza indirip kurulumlarını yapın.
Localde Flarum Kurulumu
Bu anlatımda ben Xampp 7.2.15 / PHP 7.2.15 kurdum.
Kurulumlar bitince iki programda kapalı olsun. Şimdi Xampp’ın php.ini dosyasında düzenleme yapmamız gerekiyor. Bunun için şu yolu takip edin: C:\xampp\php\php.ini
php.ini dosyasını metin editöründe açın ve max_execution_time
değerini 360 olarak değiştirin. (varsayılan olarak 30 geliyor.) Bunu yapmazsanız kurulum sırasında hata alırsınız.
Şu yolu takip edin: C:\xampp\htdocs, htdocs klasörünün içinde yeni bir klasör oluşturun ve herhangi bir isim verin. Bu anlatımda ben, “deneme” adını kullanacağım. Klasörü oluşturduk. Şimdi klasörün adres satırının olduğu yere bir defa tıklayıp, yerine cmd yazın. (Halen Xampp servisleri kapalı, kapalı kalmaya devam etsin. ) Terminal açılacak (siyah bir ekran) Terminalde flarumu kurması için composere talimat vereceğiz. Aşağıdaki komutu girin:
composer create-project flarum/flarum .
Bu işlem yaklaşık 3-4 dakika kadar zaman alıyor. Bitene kadar bekleyin.
- Şimdi oluşturduğumuz deneme adlı klasörünün içine giriyoruz. Burada yer alan “Public” klasörünün içindekileri kesip “Deneme” klasörünün içine yapıştırıp, public adlı klasörü siliyoruz. Yapışanlar arasında index.php dosyası olacak. Bu dosyayı açıp içindekileri aşağıdakilerle değiştiriyoruz. Direk kopyala yapıştır yapabilirsiniz.
<?php
/*
* This file is part of Flarum.
*
* (c) Toby Zerner <toby.zerner@gmail.com>
*
* For the full copyright and license information, please view the LICENSE
* file that was distributed with this source code.
*/
require 'vendor/autoload.php';
$server = new Flarum\Http\Server(
Flarum\Foundation\Site::fromPaths([
'base' => __DIR__,
'public' => __DIR__,
'storage' => __DIR__.'/storage',
])
);
$server->listen();
Flarum Beta-8.1 sürümünde herkese açık olan dosyayı Public olarak ayırma gereksiniminde bulunmuşlar. (Güvenlik amaçlı olduğunu söylüyorlar.) Paylaşımlı sunucularda site yapılandırma (.conf dosyalarına) dosyasına erişim iznimiz olmadığından site yayın dosyasını ana dizine taşımış olduk. Şimdi artık Xampp programını açıp Apache ve MySQL’i başlatabiliriz. (Ayrıca Bknz: https://flarum.org/docs/install.html#customizing-paths)
Tarayıcınızda “localhost/deneme” yazdığınızda flarum kurulum sayfasını görmelisiniz. Görmediyseniz bir yerde hata yapmış olmalısınız. Buraya kadar kurulum adımlarını gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Görüldüğü gibi bizden veri tabanı bilgilerini istiyor. Şimdi bu bilgileri oluşturalım. Xampp programında MySQL admini çalıştıralım. Açılan phpmyadmin sayfasının sol menüsünde en üstte bulunan “Yeni” sekmesine tıklayın.
Bir veri tabanı oluşturun.
- Veri tabanını oluşturduk. Şimdi sırada veri tabanı kullanıcısı oluşturmaya geldi. Veri tabanı kullanıcısına bir isim verin. Ana makine adı kısmına localhost yazın. Şifreyi ister kendiniz girin isterseniz üret deyin. Üret daha sağlıklı olacaktır. Bu şifreyi bir yere kaydedin. Hem kurulum sırasında hemde Hostinge atarken bu şifreye ihtiyacımız olacak. Geri kalan kısımları resimdeki gibi yapın ve kaydedin.
- “localhost/deneme” geri gelelim ve istenilen bilgileri dolduralım. Kurulum 1-2 dakika kadar sürüyor. Ardından işlem tamamdır.
Hostingde Kurulum
Yukarıda Flarum Scriptinin localhostta kurulumunu yaptık. Şimdi burada elde ettiğimiz veriyi paylaşımlı sunucumuza gönderip çalıştıracağız. Bunun için ilk önce oluşturduğumuz veri tabanını dışa aktarın. Sunucuda yeni bir veri tabanı ve kullanıcısı oluşturun. Ardından C:\xampp\htdocs\deneme
klasörünün içindeki deneme.zip
şeklinde sıkıştırın ve Hostingde belirlediğiniz site klasörünün içine yükleyip ayrıştırın. Ardından config.php adlı dosyayı açıp, 'url' => 'http://localhost/deneme',
kısmını ‘url' => 'http://domain.com',
şeklinde değiştirip kaydedin. Yine config.php’de veri tabanı adı ve kullanıcı adını yeni oluşturduğunuz bilgilerle değiştirin.
İşlemler tamamdır. Artık tarayıcınızın adres satırına alan adınızı girdiğinizde site çalışması lazım.
*Sunucu özelliklerine bağlı olarak 500, 501, 502 gibi hatalar alabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız sunucunuz hata günlüğü dosyasına bakınız. Orada hatanın neden kaynaklandığını görebilirsiniz.
** Bu kurulum Web Sunucusu Apache olan bir hostingde denenmiştir.
*** Apache sunucunuzda çalışması için mod_rewrite
aktif olmalıdır.
**** En az php 7.1 olmalıdır.
***** MySQL 5.6+ veya MariaDB 10.0.5+ ve üzeri bir sürüm olmalıdır.
****** Site dosyalarının bulunduğu klasörün izinleri 775 olmalıdır.