Flarum Sorun Giderme Rehberi
Flarum beklendiği gibi kurulmuyor veya çalışmıyorsa, yapmanız gereken ilk şey, hostinginizin veya sanal sunucunuzun sistem gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmektir.
Ardından, discuss.flarum.org support etiketinde yada flarumtr.com destek etiketinde sorunu aramalısınız.
1. Adım: Hata Ayıklama Modunu Açınız
Bu hata ayıklama modu çok kullanışlıdır, ancak herkese açık olmaması gereken bilgileri açığa çıkarabilir. Bir hazırlama veya geliştirme yapıyorsanız iyidir. Ancak ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bu adımı atlayınız.
Devam etmeden önce Flarum’un hata ayıklama modunu etkinleştirmelisiniz. Bir metin düzenleyici ile config.php dosyasını açınız. debug
değerini true
olarak değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz. Bu, Flarum’un ayrıntılı hata mesajları göstermesine neden olacak ve size neyin yanlış gittiğine dair bir fikir verecektir.
2. Adım: Genel Düzeltmeler
Aşağıdakilerle birçok sorun çözülebilir:
- Tarayıcı önbelleğinizi temizleyiniz.
- Arka uç önbelleğini ile temizleyiniz
php flarum cache:clear
.
- Veritabanınızın güncellendiğinden emin olunuz
php flarum migrate
.
- Yönetici panelinizindeki e-posta yapılandırmasının doğru olduğundan emin olunuz. Geçersiz e-posta yapılandırması; kayıt olurken, parolayı sıfırlarken, e-postaları değiştirirken ve bildirim gönderirken hatalara neden olur.
- Sizin config.php dosyanızın doğru olup olmadığını kontrol ediniz. Örneğin, doğru
url
kullanıldığından emin olun (https
, http
ve büyük/küçük harf duyarlılığı burada önemlidir!).
- Özel üstbilgi, özel altbilgi veya özel cssler hatalı olabilir. Bunları yönetici panelinde Görünüm sayfasından geçici olarak kaldırmayı deneyiniz.
Ayrıca, php flarum info
çıktısına önemli bir şeyin yerinde olmadığından emin olmak için bir göz atmak isteyebilirsiniz.
3. Adım: Sorunu Yeniden Oluşturunuz
Sorunun tekrar olmasını sağlamaya çalışınız. Sorun oluştuğunda ne yaptığınıza dikkat ediniz. Her seferinde mi oluyor yoksa ara sıra mı? Sorunu etkileyebileceğini düşündüğünüz bir ayarı veya işleri yaptığınız sırayı değiştirmeyi deneyiniz. Bazı koşullarda oluyor, bazılarında olmuyor mu?
Yakın zamanda bir uzantı eklediyseniz veya güncellediyseniz, sorunun çözülüp çözülmediğini görmek için uzantıyı geçici olarak devre dışı bırakmalısınız. Tüm uzantılarınızın, çalıştırdığınız Flarum sürümüyle kullanılmak üzere uygun olduğundan emin olunuz. Eski uzantılar çeşitli sorunlara neden olabilir. extiverse.com'dan uzantının uyumluluğu kontrol edilebilir ama bu kesin doğru sonucu vermez.
Süreç boyunca bir yerde, sorununuza neyin neden olduğu hakkında bir fikir edinebilir ve onu düzeltmenin bir yolunu bulabilirsiniz. Ancak bu olmasa bile, hata raporunuzu gönderdikten sonra, neler olup bittiğini anlamamıza yardımcı olacak birkaç değerli ipucuyla karşılaşacaksınız.
4. Adım: Bilgi Toplayınız
Sorunu çözmek için yardıma ihtiyacınız olacak gibi görünüyorsa, veri toplamanın zamanı gelmiştir. Aşağıdaki yerlerde hata mesajlarını veya sorunla ilgili diğer bilgileri arayınız:
- Anasayfada görüntülenir.
- Tarayıcı konsolunda görüntülenir (Chrome için: Diğer araçlar -> Geliştirici Araçları -> Konsol)
- Sunucunun hata günlüğüne kaydedilir (Nginx web sunucusu için örn:
/var/log/nginx/error.log
)
- PHP-FPM’nin hata günlüğüne kaydedilir (örn:
/var/log/php7.x-fpm.log
)
- Flarum tarafından kaydedilir (
/storage/logs
)
Bu yöntemler ile elde ettiğiniz tüm verileri bir metin dosyasına kaydediniz. Sunucu ortamınız hakkında da mümkün olduğunca fazla bilgi ekleyiniz: işletim sistemi sürümü, web sunucusu sürümü, PHP sürümü ve işleyici vb.
5. Adım: Bir Rapor Hazırlayınız
Sorunla ilgili tüm bilgileri topladıktan sonra, bir hata raporu hazırlamaya hazırsınız. Lütfen Hataları Bildirme ile ilgili talimatları okuyunuz.
Hataları bildirme talimatlarında kısaca şunlar yazıyor:
Önceden hatanız bildirilmiş olabilir. discuss.flarum.org support etiketinde yada flarumtr.com destek etiketinde sorunu aramalısınız.
Belki bu sorun üzerinde çalışıyor olabilirler, GitHub reposunda arama yapınız.
Raporunuzu gönderdikten sonra sorunla ilgili yeni bir şey keşfederseniz, lütfen bu bilgiyi gönderinizin altına ekleyiniz. Sorunu kendi başınıza çözmüş olsanız bile, başka kullanıcılar da çözümünüzden faydalanabileceğinden, bir rapor göndermek iyi bir fikirdir. Sorun için geçici bir çözüm bulduysanız, bunu da belirttiğinizden emin olunuz.
Kaynak