Merhaba arkadaşlar.
Belirli bir kitleye yönelik (yaklaşık 5-7bin+) bir platform kurmak istiyorum ve 3 yıldır hobi gibi bu işlerle uğraşıyorum. Discourse, NodeBB, Flarum, Vanilla gibi onlarca farklı sistem kurup inceledim fakat hiç birini yeterli görmedim. Codeigniter üzerinde uygulamalar geliştiriyorum. Belki de 3 yıl öncesinden geliştirmeye başlasam şuan hatrı sayılır bir ilerleme kaydedip belki de kısmen yerli bir sistem geliştirmiş olurdum ancak bu seçenek de zor ihtimaller arasında.
Önceliğim kullanılabilirlik. Siz de hak verirsiniz ki karmaşık olan bir sistemi kimse kolay kolay kullanmaz ve uzun ömürlü olmaz. Bu konuda Discourse ve NodeBB her ne kadar ileri derecede sağlam sistemler olsa da geliştirilebilirlik ve son kullanıcının kullanılabilirliği yönünden bana zor geldi. İki farklı dil, iki farklı sistem ve ayrıca Türkçe kaynak az değil yok maalesef. Bu sebeplerden ötürü eledim.
Xenforo, SMF, phpBB gibi klasik forum sistemleri hem Google indexlenmesi açısından hem de -yüksek kullanıcılı siteler haricinde- modası geçti. Sosyal medyanın yaygınlaşmasından sonra yıllardır belirli siteler harici neredeyse kullanımı yok. Desteklerinin de bitme noktasına gelmesi, belli başlı eklentiler hariç yeni eklentiler yayınlanmaması veya güncelliğini yitirmesi, mobil destekleri özellikle MYBB temalarında mobil desteği neredeyse yok, olanlar da bence aşırı derecede kötü bir arayüz sergiliyor. Xenforo desen basit bir eklentisi veya teması yüzlerce liradan alınabiliniyor. Lisans ücreti de cabası.
Şimdi diyeceksiniz ki bu bize ne anlatıyor 🙂 Lafı uzun tuttuğumun farkındayım hemen bitiriyorum.
Bahsettiğim gibi belirli bir topluluğa yönelik bir platform kurmayı hedefliyorum. Önce sistemi oturtmam lazım ki ardından mobil uygulamaları ve reklamlarına yatırım yapabileyim. Bu hususda aklımda iki tane sağlam sistem var. Birisi malumunuz üzere Flarum, diğeri de Vanilla Forum.
Flarum’un özellikle arayüzüne hastayım. Sizler sayesinde Türkçe olarak da desteği var kullanımı son kullanıcı olarak çok az karışık. Mobil uyumu ise bence taktire şayan. Şuan muadillerine göre ücretsiz olarak böyle kaliteli ve uyumlu mobil desteği olan çok çok az yazılım mevcut.
Siz Flarum’un geleceğini nasıl görüyorsunuz ? Navite olarak bir Facebook veya Twitter gibi webden bağımsız uygulama hazırlamak rahat olur mu ? Kullanıcı sayısı 10k - 15k civarlarında olduğu zaman, taşları yerine oturttuğum zaman sorun yaşar mıyım ? SEO açısından sorun olur mu ? İleride ücretsiz ve ücretli rakipleri karşısında hatrı sayılır bir ağırlığı olur mu ? Kafam biraz karışık sizlerin yorumlarını da almak istiyorum. Çok uzun oldu ama yanıtlarsanız sevinirim.
İyi akşamlar dilerim.