Merhabalar, uzun zamandır gözlemlediğim ancak problemlerinden dolayı korktuğum Flarum’a bir adım atmak istiyorum. Forumda okuduğum kadarıyla linux, ubuntu, windows server ya da linux hosting vb. kullananlar olmuş ve hangisini tercih etmem gerektiğini tam olarak kestiremedim. Sistemi stabil tutabileceğim, sorunları hızlı bir şekilde çözebileceğim bir altyapıyı kullanmak istiyorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Bir de sormak istediğim bir soru daha var, sistemi daha önce kullanmadığım için güncelleme işleyişini tam olarak kavrayamadım. SQL verilerini sabit tutup dosyaları mı değiştirmemiz gerekiyor sadece yoksa her güncellemede verileri yedekleyip sistemi baştan mı kurmamız gerekiyor? Teşekkür ederim iyi forumlar.

Violetbee Merhaba. Flarumtr sitesi Digitalocean sunucularında Linux sever üzerine kuruldu. Beta 8′den bu yana bu site hayatta. Daha önce bir çok güncelleme yaptık. Herhangi bir sorun yaşamadık. Bu sistemi kullanmak sorunsuz kullanmak istiyorsanız kendinize ait bir VPS/VDS sunucu kullanmanız gerekiyor.

Güncellemelerde SQL kendiliğinden güncelleniyor. Veri tabanı için ayrıca bir müdahale gerekmiyor.
    Güncelleme yapmak için gerekli komutlar geliştiriciler tarafından paylaşılıyor. Genelde iki satırlık bir komut oluyor. Tek yapmanız gereken bu komutları sitenizin kurulu olduğu klasörde çalıştırmak.

mekici yanıtınız için teşekkür ederim, sormak istediğim bir konu daha var müsaitseniz. Örnek olarak ben Windows bir sunucuda sistemi kurdum, eklenti yüklemek istiyorum ama aynı zamanda bu eklentiyi güncellemek istiyorum. Bu güncellemeleri her seferinde composer kullanmadan hızlı bir şekilde nasıl halledebilirim?

Violetbee Composer olamadan eklenti kuramazsınız. Aslında kurulabilir ama sağlıklı değil. Sorun yaşarsanız. Flarum’u linux sunucuda kullanmalısınız.

mekici composer ile kurduğumuz eklentileri daha sonrasında nasıl düzenleyebiliriz (eklenti dosyalarını)

• Kylo bunu yanıtladı.

Violetbee composer aslında paketleri alıp /vendor klasörünün içine yerleştiriyor ve autoload için gerekli dosyaları hazırlıyor. Direkt müdahale için bu klasörün altındaki ilgili paket dosyalarını bulup değiştirebilirsin ama neden böyle bir şeye ihtiyacın olduğunu anlayamadım?

Kylo Yabancı kaynaklı oluşturulan eklenti ya da bir aracı hızlı bir şekilde nasıl düzenleyebilirim aslında sormak istediğim şey bu. Vendor klasörü içinde bulunan dosyalardan bir tanesini düzenledim ancak localhost’umda kurulu olan flarum’a bir etkisi olmadı.

• Kylo bunu yanıtladı.

Violetbee düzenlediğin dosya eklentinin PHP dosyası ise etkisi olur, JS dosyası ise olmaz webpack ile yeniden derlemen gerekir.

Kylo İstediğim cevap buydu teşekkür ederim, hayır eklentinin php dosyası yok JS üzerinden düzenleme yapmıştım. Webpack işlemleri için bildiğiniz bir tutorial mevcut mu acaba? Kullanacağım main platform öncesinde localhost’ta çalışma yapıp ardından derleyip tekrar yüklemek istiyorum.

• Kylo bunu yanıtladı.

Violetbee eklentilerle ilgili ihtiyacın olabilecek çoğu şey şu adreste bulunuyor:
                    https://flarum.org/docs/extend/start.html

var olan bir eklenti üzerinde derlemeyi kısaca anlatayım:
                    NPM paket yöneticisi bilgisayara kurulduktan sonra herhangi bir komut istemi penceresinden eklentinin js dosyalarının olduğu dizine gidiyorsun (örn. \flarum\vendor\flarum\likes\js gibi). Bu dizin her eklenti için geçerlidir ve dizinin içinde package.json ve webpack.config.js dosyaları bulunmalıdır. Dizinin içinde npm install komutunu çalıştırarak gerekli paketleri kuruyorsun ve node_modules adında yeni bir klasör oluşuyor. Kurulum bittikten sonra yine aynı dizinde eklentiye bağlı olarak npm run watch ya da npm run dev komutlarından birisini çalıştırıyorsun. Hangisini seçmen gerektiğini package.json dosyasının içinde scripts etiketinin altında --watch komutunun nerede olduğuna bakarak anlayabilirsin (flarum/likes eklentisi için doğru komut npm run dev olacaktır). Bunu da çalıştırdıktan sonra javascript dosyalarında yapılan değişiklikler otomatik olarak derlenip /js/dist klasörünün içine çıkarılacaktır. Bu aşamadan sonra bir şey yapmana gerek kalmıyor, komutu çalışır durumda bırakırsan yapacağın her değişiklik otomatik olarak derlenip /js/dist klasörüne çıkarılır. Her bir derlemeden sonra yaptığın değişikliklerin flarum kurulumun üzerindeki etkisini görebilirsin. İşin bittiği zaman komutu durdurup tercihen node_modules klasörünü silebilirsin.

Hadımköy Kombi Servisi Minecraft Türk Sunucular