Flarum nedir?
Flarum temelde bir forum yapısı olarak görülse de eklenti desteği ile çok farklı formatlara evrilebilecek yapıya sahip. Modern, hızlı ve hafif yapısı ile günümüzün standartlarına uygun, aynı zamanda görsel tasarım olarak da kullanıcılara hitap etmektedir. Dahili mobil desteği ile birlikte harici bir çaba göstermeden Flarum tabanlı internet sitenizin tüm cihazlarda görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
Bu makale yazılırken sistem hala stabil bir yapıya sahip değildir. Tarih itibariyle beta 9 yayında ancak kısa süre sonra beta 10 yayınlanacak ve ardından ilk stabil sürüm gelecek. Ancak bu durum Flarum’un ana sitenizde kullanılamayacağı anlamına gelmiyor, her ne kadar beta sürümü olsa da şu andaki yapılar oldukça stabil denilebilir.
Flarum’un özellikleri
Flarum’un arayüzü daha az tıklama ile daha fazla fonksiyon gerçekleştirmeniz üzerine geliştirilmiştir. Bir tartışma içerisindeyken başka bir tartışmaya geçmek sol panel ile çok kolay. Tartışma içerisindeyken imlecinizi ekranın soluna getirerek son tartışmaların listesini görüntüleyebilirsiniz. Üstelik sol tartışma listesi yalnızca son tartışmaları göstermiyor, arama sonuçlarında veya etiketler içerisinde gezindiğinizde size ilgili tartışma sonuçlarını gösterebilmekte.
Herhangi bir tıklama gerçekleştirmeden bir tartışma içerisinde yer alan tüm gönderileri sonsuz kaydırma özelliği ile yükleyebilirsiniz. Siz sayfa içerisinde gezindikçe gittiğiniz yöne doğru eski veya yeni gönderiler otomatik olarak yüklenecekler, bu da sizi gereksiz tıklamalardan kurtarıyor olacak. Belirli bir mesaja gitmek istiyorsanız sürekli sayfada kaydırma yapmak zorunda değilsiniz, tartışmaların sağında kalan gönderi çubuğu ile dilediğiniz numaralı gönderiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Sayfayı takip eden cevaplama alanı ile hem gönderileri okuyup hem de cevabınızı yazabilirsiniz. Bu, birden fazla gönderiye cevap yazarken metinler arasındaki bağlantıyı kaçırmamanız ve detayları atlamamanız için önemli bir fonksiyon olacaktır.
Flarum’un modern bir tasarım diline sahip olduğundan ve tüm cihazlarda görüntülenebildiğinden bahsetmiştik. Arayüzdeki bazı detaylar ise kullanımı çok daha eğlenceli ve fonksiyonel hale getiriyor. Örneğin elektronik posta uygulamalarında olduğu gibi tartışmalar için kaydırma jestlerini kullanabilirsiniz. Okunmamış bir tartışmayı sola kaydırarak okundu olarak işaretleyebilir veya sağa doğdu kaydırarak tartışma ile ilgili seçenekleri görüntüleyebilirsiniz.
Flarum’un modern ve hafif altyapısı, sayfa geçişlerine çok hızlı yanıt vermesine sebep olmaktadır. Bu hızlılık tıpkı uygulamalardaki gibi çeşitli animasyonlarla zenginleştirilmiş ve Flarum’un bir uygulama gibi davranmasını sağlamıştır. Aynı zamanda animasyonlar kullanıcı deneyimini zenginleştiren öğelerdir.
Flarum’un modern ve hafif yapısına defalarca gönderme yaptık. Peki nedir bu yapının altındaki güç? Mithril adı verilen bir JavaScript framework’ü etrafında geliştirilen Flarum’un şimşek kadar hızlı olmasının sebebi bu. Bu sayede düşük donanımlı cihazlarda bile çok iyi performans sağlama vaadi veriyor.
Düşük donanımın haricinde düşük hızlı internet bağlantısına sahip ziyaretçileriniz için de Flarum önemli bir hız vaadinde bulunuyor. Sıkıştırmalar ve GZIP işlemlerinin ardından JavaScript ve CSS boyutu rakiplerine göre çok daha önde;
- Flarum: 144 KB
- NodeBB: 213 KB
- Discourse: 650 KB
Tüm bunların ardından performans tarafında kimsenin aklında soru işareti kalmamıştır, elbette sistemin performans odaklı olması bir tesadüf değil. esoTalk ve FluxBB’nin geliştiricileri tarafından geliştirilen Flarum, hala performansa çok önem veriyor.
*esoTalk ve FluxBB, en hızlı ve en hafif geçmiş jenerasyon forum sistemleridir.
Flarum’un kurulumu oldukça kolaydır ve yalnıca 30 saniye içerisinde kurulumu tamamlarsınız. Flarum’u düşük özelliklere sahip paylaşımlı bir sunucuda veya VPS’de kolaylıkla kurabilirsiniz. PHP/MySQL desteğinin olması yeterlidir. Sadece Flarum’un kurulum dosyalarını sunucunuza atın ve çalıştırın. 30 saniye içerisinde bir foruma sahip olacaksınız.
Şu anda bir forum sahibi iseniz forumunuzu şimdi Flarum’a taşıyabilirsiniz. Gelecekte Flarum resmi olarak aktarımı destekleyecek ancak geçiş için sabırsızlanan kullanıcılara topluluk yanıt veriyor; topluluk kendi geliştirdiği aktarım eklentileri ile eski jenerasyon forumunuzu Flarum’a taşımanıza imkan sağlıyor. Bu eklentiler için Flarum’un resmi topluluk sayfasını ziyaret edebilir ve arama gerçekleştirebilirsiniz.
Flarum’u ihtiyacınıza göre şekillendirin, güçlü API yapısı ve esnek mimarisi ile Flarum siz ne isterseniz o olabilir. Flarum aslında Laravel, JSON-API ve React’ın bir harmanıdır.
CSS bilmiyorsanız üzülmenize hiç gerek yok, Flarum basit düzenlemeler ile forumunuzun görünümünde etkin değişiklikler gerçekleştirebileceğiniz bir yapıya sahip. Böylece her Flarum sitesi birbirine benzemiyor. Bir renk paleti belirleyin ve renklerin nasıl duracağına karar verin. Karanlık mod isteyenler için de destek dahili olarak mevcut. Eğer CSS ile dokunuşlar yapmak istiyorsanız sunucu içerisinde kaybolmanıza gerek yok, Yönetim panelinden kolayca CSS kodları ekleyebilir veya düzenleyebilirsiniz.
Flarum’un bildirim sistemi mevcut sosyal medya bildirimlerinden farklıdır. Elbette bildirimler kronlonojik olarak sıralanmaktadır ancak hiçbir beğeniyi, bahsetmeyi veya gönderiyi kaçırmamanız için bildirimler, tartışmalara göre gruplandırılmışlardır. Bir tartışmaya ait tüm bildirimleri tek bir alan içerisinde görüntüleyin ve hiçbir şeyi kaçırmayın. Hangi bildirimleri almak istediğinize de ayarlardan kendiniz karar verebilirsiniz.
Flarum, yapısı gereği bir forumdan farklıdır. Doğal olarak bir kategori veya alt-kategori sistemine sahip değildir. Flarum’da yer alan etiketler temelde kategoriler olarak kullanılmaktadır. Etiketler, yöneticiler tarafından belirlenir ve temel olarak bir filtreleme veya gruplandırma sistemi olarak kullanılır. Üstelik etiketleri renklendirerek organize etmeyi kolaylaştırabilirsiniz.
Kullanıcılardan bahsedin veya bir gönderiyi doğrudan yanıtlayarak tartışmayı sürdürün. Gönderiler içerisinde bir kullanıcıdan doğrudan veya bir gönderisinden bahsedebilirsiniz. Bir gönderiden bahsedip imleci üzerine getirdiğinizde doğrudan bahsedilmiş gönderideki metni okuyabilir veya üzerine tıklayarak ilgili gönderiye gidebilirsiniz.
Kimin neleri yapabileceğini yönetmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Flarum’da kullanıcıların yetki alanlarını belirlemek çok basit ve oldukça kolay. Yalnızca izin verilecek grupları seçin ve kaydedin. Çekirdek ve eklenti izinleri için farklı sayfaları ziyaret etmenize gerek yok, hepsi bir sayfada yer alıyor.
Tüm bunlar haricinde tartışmalar, gönderiler ve kullanıcılar arasında arama yapabilir, anlık olarak tartışmalar içerisinde yeni gönderileri sayfayı yenilemeden görüntüleyebilir, arama motoru optimizasyonu (SEO) ile sitenizi bulunabilir kılıp yeni çevrelere ulaşabilirsiniz.