Merhaba arkadaşlar. Biliyorsunuz programlamaya dair bir eğitim setine başlamış bulunmaktayız. Fakat ben bu forumun sadece programlama değil, aynı zamanda insanların öğrenme ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir platform haline dönüştürmek istiyorum. Sadece Flarum scriptine veyahut programlamaya bağlı kalmak değil de, Aynı zamanda işin en temeline inmek istiyorum. Çünkü programlama için bu derslerin de şart olduğunu düşünüyorum. Aklınıza gelebilecek bir kaç soruya aşağıda cevap vermek istiyorum. Bu soru cevap mantığını şöyle oluşturdum. Eğer ki ben programlama derslerini takip etseydim ve bu derslerin ne işime yarayacağını bilmeseydim ne gibi sorular olabilirdi kafamda? Bunu düşünerek cevaplamaya çalışacağım sizinde aklınıza gelebilen soruları.
1 - İngilizce benim ne işime yarayacak?
Cevap : İngilizce programlama dilinin arama motorudur diyebilirim arkadaşlar. Bir sorunla karşılaştığınızda eğer ki sorun orta ve ileri seviye yani basit bir sorun değil ise Türkçe cevap kaynağı bulmanız oldukça zorlaşacaktır ve programlama ile ilgili iş verenlerin tamamı bunu bildiği için sizlere ilk soracakları soru programlamayı bilip bilmediğiniz , ikinci soru ise İngilizce bilip bilmediğiniz olacaktır.
2- Matematik benim ne işime yarayacak?
Cevap : Unutmayın ki maddenin yapı taşı nasıl atom ise bilim ve programlamanın yapı taşı da matematiktir. Bu kural anayasanın üç maddesi gibidir. (Değişmez, Değiştirilemez, Değiştirilmesi teklif dahi edilemez.) Unutmayın ki programlamayı teknoloji doğurmuştur. Teknolojiyi ise bilim, bilimi ise yüksek matematik doğurmuştur. Teknoloji bilimin sayesinde varolmuş, Bilim ise teknoloji sayesinde çok büyük ilerlemeler katetmiştir. Bilimsiz ve teknolojisiz bir hayat düşünülemez. Sadece programlama için değil hayatınızın her anında matematiği istesenizde istemesenizde kullanmak zorundasınız. En basitinden otobüse bindiğinizde size gelen para üstünü hesaplamanız bir matematiktir. Bakkaldan aldığınız parayı öderken ödemiş olduğunuz parayı hesaplamanız bir matematiktir. Matematik yoksa hayat yoktur arkadaşlar. O yüzden sadece programlamada değil hayatınızın her anında matematiği bilmek sizin en önemli avantajınız olacaktır.
3- Fizik bilmek ne işime yarayacak?
Cevap : Fiziği öğrenmeniz eğer ki programlama ile devam ediyorsanız fiziği öğrenmek sizin için çok büyük bir artı olacaktır. Biliyorsunuz ki yeni teknolojiler günden güne gelişiyor. Peki fizik sizin nerede işinize yarayacak? Bunu örnekler ile cevaplayacağım. Bu gelişen teknolojide bir yer tutmak istiyor iseniz sayısal dersler bunun altın anahtarıdır. Unutmayın ki bütün sayısal dersler aynı HTML-CSS ve PHP gibi birbirini tamamlayan faktörlerdir. En basitinden nerede kullanıldığına örnek vermek gerekilir ise bir yapay zeka tasarlarken onun fiziki özellikleri, hareket kabiliyeti fiziğin temel yasalarından yararlanarak oluşturulur. Bir araba tasarlıyor iseniz ilk önce arabanın tasarımı yapılır sonrasında motorundan tutun, tutuş kuvvetine kadar hepsi fiziğin bir parçasıdır. İleri seviye programlama ve Fizik Tıpkı HTML-CSS ve PHP gibi iç içe çalışır. Yapay zekadan örneğe devam etmek gerekir ise hareketlerini, Uygulayacağı kuvveti, ne kadar elektrik ile çalışacağını ve ona uygun tasarımlar için nasıl bir tasarımın gerekliliğini size fizik öğretir.
4- Kimya bilmek ne işime yarayacak?
Cevap : Daha yeni programlama ile sayısal derslerin iç içe çalıştığını söylemiştik. Fakat sayısal derslerde kendileri ile aralarında iç içe çalışır. Hepsi birbirinden yardım alarak ilerlerler. Mesela fizik bir robotun hareket kabiliyetini belirleyebilir. Kimya ise bir robotun hareket kabiliyetini hangi madde kullanılır ise çok daha fazla rahatlatır bunun cevabını verebilir size. Bu yüzden Kimya da en az fizik kadar önemlidir. Bir arabayı fizik sayesinde tasarlarsınız, fakat arabanın hayata geçmesi için kimya gereklidir. Çünkü tasarımı kadar arabayı üretirken kullanacağınız madde de en az tasarımı kadar bilgi gerektirmelidir. Robotlarda da durum aynıdır. Robotları tasarladıktan sonra üretilmesi için kimya kesinlikle şarttır.
5- Biyoloji bilmek ne işime yarayacak?
Cevap : Belki en çokta merak ettiğiniz cevap buydu. Biyoloji ile programlamanın ne alakası var yahu dediğinizi duyar gibiyim. Ama bunu okuduktan sonra hepiniz vay be diyeceksiniz. Sizlere gerçek hayatta programlama ve biyolojinin nerede kullanıldığına dair bir kaç örnek vermemi ister misiniz? istersiniz istersiniz :) Google'ın üretmekte olduğu Atlas Robot'u hepiniz duymuşsunuzdur. Duymayanlar var ise YouTube, Wikipedia gibi web sitelerinden araştırarak öğrenebilirsiniz. Peki bu Atlas Robot'un tasarımında neyin baz alındığını biliyor musunuz? Leonardo Da Vinci'nin çizmiş olduğu insan anatomisi baz alınmıştır arkadaşlar. Aşağıda ki resim Leonardo Da Vinci'nin çıkartmış olduğu insan anatomisidir. Peki Nanobot diye bir şey duydunuz mu hiç? Nanobot geleceğin teknolojisidir. Vücudunuzun her uzvunda hastalık virüsü tespit edebilen Nanobotlar dolaşacak. ve sizlere uyarı vermesi bekleniyor. Hey dostum vücudunda hastalık gördüm haydi gidip tedavi olsana! Şeklinde uyarılar alacaksınız çok kısa zamanda. Biyoloji ve programlama dili geleceğin teknolojisidir arkadaşlar. Uçağın neden kanatları var? Neden öyle tasarlanmış? Neden öyle tasarlandıktan sonra ona uygun bir biçimde üretilmiş ve programlanmış biliyor musunuz? Çünkü insanoğlu bir şeyi üretirken doğayı temel alır. Uçağı üretirken Kuş anatomisini temel aldıkları gibi. Atlas robotu üretirken Da Vinci'nin insan anatomisini örnek aldıkları gibi. Doğada hayatta olan canlı formları teknolojinin en üst evresidir. Bugün ürettiğimiz her şey aslında doğadaki canlı formlarını kopyalamaktır. Robotları insanlara, uçakları kuşlara benzetiriz. Bugün oturduğumuz apartmanlar bile karınca yuvalarından temel alınmıştır. Karınca yuvaları oturduğumuz apartmanların daha karmaşık ve minyatür halidir. Bunun ile ilgili kanıtlar bırakacağım aşağıya inanıp inanmamak sizlere kalmış :)
Burada birlikte işleyeceğimiz tüm dersler sizler için bir senede bambaşka biri olmanıza olanak sağlayacak konuların temelidir. Unutmayın ki teknolojiyi bilim yaratmıştır, Bilimi ise teknoloji ileri taşımıştır. Evrende herşey bir ahenk bir düzen ve birbirleri ile iletişim içerisindedir. Gelin bu ilginç yolculuğa birlikte çıkalım. Söz veriyorum pişman olmayacaksınız 🙂 Hepinize saygılarım ve sevgilerimle.
Not : Derslerin hiç birisi ezbere dayalı olmayacaktır. Okul’un dayattığı sistemi değil, Gerçekten konuların temelini, mantığını anlamanız için bu dersleri çekeceğim. En fazla günde 2-3 saatinizi ayırarak geleceğiniz ve insanlığın geleceği için çok büyük bir adım atıyor olabilirsiniz. Hem de derslerin tamamı ücretsiz olacak ve YouTube üzerinden yayınlanacak. Derslerin Not dökümanlarını bu site üzerinden indirebilir ve tekrar yapmak için kullanabilirsiniz.
Da Vinci İnsan Anatomisi
Karınca yuvasına Kurşun Döküldüğünde almış olduğu şekil